Kas yra automobilių lizingas su likutine verte?

06.11.2023

Kas yra automobilių lizingas su likutine verte?

Pastaruoju metu Lietuvoje vis dažniau žmonės renkasi automobilių lizingą, o ne paskolą automobiliui. Tai yra dalinai dėl to, kad lizingas su savo lankstumu ir galimybe pasirinkti naująjį automobilį tampa patrauklesne alternatyva tiems, kurie svajoja apie asmeninį automobilį.

Automobilių lizingas su likutine verte yra finansinė sutartis, kurioje klientas (lizingo gavėjas) gauna teisę naudotis automobiliu ir moka periodines įmokas. Ypatinga šios lizingo galimybės savybė yra ta, kad pasibaigus lizingo terminui nereikia pirkti automobilio. Vietoje to, galite palikti automobilį lizingo bendrovei arba įsigyti jį už likutinę vertę, kuri yra iš anksto nustatyta sutartyje.

Kas yra likutinė vertė lizinge?

Likutinė vertė – tai suma už kurią klientas sutinka įsigyti automobilį lizingo pabaigoje. Ši vertė nustatoma lizingo sutartyje ir gali būti išreikšta procentais nuo automobilio pradinės vertės. Pavyzdžiui, jei automobilio pradinė vertė yra 20 000 eurų, o sutartyje nurodyta likutinė vertė yra 8 000 eurų (40 % nuo pradinės vertės), tai klientas gali įsigyti automobilį už šią sumą lizingo pabaigoje.

Lizingas su likutine verte leidžia klientams mėnesį mokėti mažesnes įmokas nei tradicinio automobilio kredito atveju, nes likutinė vertė sumažina bendrą finansavimo sumą.

Privalumai ir trūkumai automobilių lizingo su likutine verte

Privalumai:

  • Mažesnės mėnesinės įmokos: Kadangi lizingo įmokos apskaičiuojamos be likutinės vertės, jos yra mažesnės nei įprastos automobilio kredito įmokos.
  • Lankstumas: Lizingas su likutine verte suteikia klientams galimybę pasirinkti, ar įsigyti automobilį po lizingo pabaigos arba grąžinti jį, tai suteikia didesnę finansinę laisvę.

Trūkumai:

  • Likutinė vertė: Jei klientas nusprendžia įsigyti automobilį po lizingo pabaigos, jis privalo sumokėti nustatytą likutinę vertę, kuri gali būti gana didelė.
  • Kilometražas: Dauguma lizingo sutarčių turi ribojimus dėl metinio kilometražo, ir peržengus šį limitą gali tekti mokėti baudas.
  • Priklausomybė nuo automobilio būklės: Automobilio lizingo bendrovė gali reikalauti kliento palaikyti automobilį geros būklės ir reguliariai atlikti techninę priežiūrą.

Kokie veiksniai daro įtaką likutinei vertei?

Kelios pagrindinės sąlygos ir veiksniai daro įtaką likutinei vertei:

  1. Automobilio pradinė vertė: Kuo didesnė pradinė vertė, tuo didesnė bus likutinė vertė.
  2. Lizingo trukmė: Lizingo sutarčių trukmė taip pat gali turėti įtakos likutinei vertei - ilgesnės sutartys dažniausiai turi mažesnę likutinę vertę.
  3. Kilometražas: Dauguma lizingo sutarčių nustato metinį leistiną kilometražą. Jei klientas peržengia šį ribojimą, ostantinė vertė gali padidėti.
  4. Automobilio būklė: Geros būklės automobiliai dažniausiai turi mažesnę likutin3 vertę, o sugedę automobiliai gali turėti didesnę vertę arba klientas gali būti priverstas atlikti remontus prieš grąžindamas automobilį.

Išvados

Autolizingas su likutine verte yra lanksti finansavimo galimybė, kuri leidžia klientams naudotis naujais automobiliais be didelių pradinės įmokos išlaidų. Tačiau svarbu atidžiai apsvarstyti visus privalumus ir trūkumus, įvertinant savo finansinę padėtį bei lizingo sąlygas. Likutinė vertė yra esminė šio lizingo tipo dalis, todėl ją reikia aiškiai suprasti ir įsivertinti prieš pasirašant sutartį.

sales