Kaip parduoti lizinguojamą automobilį?

10.08.2023

Kaip parduoti lizinguojamą automobilį?

Lizingas yra populiarus automobilio įsigijimo būdas Lietuvoje. Tačiau kartais gali kilti tam tikrų situacijų, kai jums reikės parduoti automobilį, kuris buvo įsigytas lizingo bendrovėje. Šiame vadove išnagrinėsime lizingo automobilio pardavimo Lietuvoje niuansus, įskaitant nuosavybės struktūrą lizingo sutartyse, pagrindinius pardavimo proceso etapus ir poveikį kredito istorijai.

Kas yra automobilio savininkas lizingo atveju?

Kai jūs įsigyjate automobilį lizingo būdu Lietuvoje, automobilio savininku yra laikoma lizingo įmonė (lizingo teikėjas), per visą lizingo laikotarpį. Lizingo sutartimi (asmuo arba verslas) sudaro sutartį su lizingo teikėju, leidžiantį jam naudotis automobiliu visą nustatytą laikotarpį, mainais į reguliarius lizingo mokėjimus.

Lizingo sutartyje lizingo teikėjas prisiima atsakomybę už automobilio priežiūrą, draudimą ir kitas su tuo susijusias išlaidas. Lizingo atveju atsiranda įsipareigojimas laiku atlikti nustatytus mokėjimus bei palaikyti automobilį geros būklės.

Nepaisant to, kad lizingo atveju iš karto nėra tampama savininku, tačiau kaip alternatyva - Lietuvoje galima parduoti lizingo būdu įsigytą automobilį. Lizingo automobilio pardavimas gali tapti svarbus dėl asmeninių aplinkybių pokyčių, finansinių priežasčių ar noro įsigyti naujesnį automobilį.

Pagrindiniai etapai parduoti lizingo automobilį

  1. Konsultacija su lizingo bendrove: Pirmas žingsnis pardavus lizingo automobilį yra informuoti lizingo bendrovę apie savo ketinimus. Susisiekite su lizingo teikėju ir aptarkite pardavimo proceso detales, įskaitant reikiamus leidimus ar reikalavimus.
  2. Įvertinti automobilio vertę. Nustatykite automobilio dabartinę rinkos vertę, kad galėtumėte suprasti jo vertę. Tai galima padaryti atlikus tyrimus apie panašius automobilius rinkoje arba konsultuojantis su profesionalais, tokiais kaip automobilių prekybininkai arba nepriklausomi vertintojai.
  3. Rasti pirkėją. Gavus reikiamus leidimus iš lizingo bendrovės, ieškokite potencialių pirkėjų. Patalpinkite automobilį interneto platformose, skelbimuose ar socialiniuose tinkluose. Būkite sąžiningi dėl automobilio istorijos, konkrečios informacijos dėl automobilio savininko.
  4. Derybos ir pardavimo baigimas. Bendraukite su potencialiais pirkėjais ir derybomis, susitarkite dėl sąžiningos kainos. Kai pasiekiamas susitarimas, tęskite reikiamus dokumentus automobilio nuosavybės perleidimui. Atminkite, kad prieš perleidžiant nuosavybę, reikia išmokėti visus likusius finansinius įsipareigojimus lizingo bendrovei.
  5. Lizingo sutarties nutraukimas. Glaudžiam automobilio pardavimui reikia bendradarbiauti su lizingo bendrove, kad galėtumėte oficialiai nutraukti lizingo sutartį. Įsitikinkite, kad visi likusieji lizingo mokėjimai, mokesčiai arba baudos yra apmokestinami pagal nustatytas sutarties sąlygas.

Poveikis kredito istorijai

Lizingo automobilio pardavimas Lietuvoje gali turėti poveikį jūsų kredito istorijai, nors tai daugiausia priklauso nuo jūsų mokėjimo istorijos. Jei lizingo mokėjimai buvo atliekami nuosekliai ir visi sutarties įsipareigojimai buvo įvykdyti, tai turėtų teigiamai paveikti jūsų kredito istoriją.

Tačiau jei buvo atvejų, kai mokėjimai buvo praleisti arba atidėti, tai gali turėti neigiamą poveikį jūsų kredito balui. Labai svarbu nedelsiant informuoti lizingo bendrovę apie bet kokius aplinkybių pokyčius, kad išvengtumėte neigiamo poveikio jūsų kredito istorijai.

Išvada

Lizingo automobilio pardavimas Lietuvoje yra įmanomas, tačiau tai reikalauja svarbių žingsnių bei nuoseklumo. Suprantant nuosavybės struktūrą lizingo sutartyse, laikantis pagrindinių pardavimo proceso etapų ir atsižvelgiant į kredito istoriją, užtikrinsite sklandų ir sėkmingą pardavimą.

sales