Automobilis lizingu ar verta?

25.08.2023

Automobilis lizingu ar verta?

Automobilio įsigijimas gali būti didelis sprendimas, su kuriuo susiduria daugelis. Vienas iš įmanomų variantų yra lizingas - finansavimo schema, kuri suteikia galimybę naudotis automobiliu, nesulaukus didelio pirmojo įnašo. Ar šis pasirinkimas vertas dėmesio? Pažvelkime į lizingo privalumus ir trūkumus bei apsvarstykime, ar tai yra pelninga alternatyva automobilio įsigijimui.

Kas yra lizingas?

Lizingas yra finansavimo forma, kurioje lizingo davėjas (finansavimo įstaiga) suteikia teisę naudotis preke (automobiliu) lizingo gavėjui už fiksuotą mėnesinį mokestį. Lizingo gavėjas moka mėnesines įmokas ir, pasibaigus lizingo sutarčiai, turi galimybę įsigyti automobilį už numatytą likutinę vertę. Egzistuoja skirtingi lizingo tipai: finansinis lizingas ir veiklos nuoma. Finansinis lizingas suteikia galimybę tapti prekės savininku po sutarties pabaigos, o veiklos nuoma leidžia nuomotą prekę grąžinti lizingo davėjui.

Kaip veikia automobilių lizingas?

Automobilių lizingo veikimo principas yra gana paprastas. Norint pasinaudoti šia paslauga, būtina sudaryti lizingo sutartį su tinkama finansavimo įstaiga, tokia kaip bankas ar ne bankinė organizacija. Lizingo gavėjas turi galimybę pasirinkti automobilį iš daugybės pasiūlymų ir apskaičiuoti tinkamą mėnesinį mokestį. Be to, pasirinkus lizingą, nereikia didelio pradinio įnašo, tačiau galima palankiomis sąlygomis naudotis norimu automobiliu. Vienintelis reikalavimas lizingui – nuomininkas turi būti kreditingumo vertinimo reikalavimų atitinkantis asmuo.

Kadangi automobilio savininkas yra lizingo davėjas, jis prisiima atsakomybę už draudimą KASKO ir rūpinasi prekės technine priežiūra. Lizingo laikotarpio pabaigoje lizingo gavėjas turi galimybę įsigyti automobilį už numatytą likutinę vertę arba jį grąžinti lizingo davėjui.

Kokie yra lizingo privalumai ir trūkumai?

Automobilio lizingas turi keletą privalumų, dėl kurių jis gali būti patrauklus daugeliui žmonių. Pirmiausia, tai galimybė naudotis automobiliu be didelio pirmojo įnašo. Taip pat lizingo mėnesinės įmokos dažnai būna konkurencingos, o tai leidžia lengviau planuoti finansines išlaidas. Be to, renkantis lizingą, galima rasti palankias sąlygas ir pasirinkti patinkantį automobilį iš didelės pasirinkimo galimybės.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį ir į lizingo trūkumus. Svarbu įvertinti visus įsipareigojimas, susijusius su lizingo sutartimi. Tai apima ne tik mėnesines įmokas, bet ir papildomus mokesčius bei sąlygas.

Išvada

Automobilio lizingas gali būti tinkama alternatyva automobilio įsigijimui tiems, kurie nenori investuoti didelės sumos į pirmąjį įnašą. Tai suteikia galimybę naudotis norimu automobiliu jau dabar. Svarbu atidžiai apsvarstyti lizingo privalumus ir trūkumus, bei pasirinkti patikimą lizingo įstaigą.

Jei Lietuvoje ieškote patikimo lizingo partnerio, rekomenduojame susipažinti su kompanija MOGO, kuri teikia naudotų automobilių lizingo paslaugas palankiomis sąlygomis (finansavimas iki 15 000 eurų, be pradinio įnašo ir KASKO draudimo). MOGO suteikia galimybę pasirinkti automobilį iš bet kurios jų partnerių aikštelės, suteikdama dar daugiau lankstumo ir pasirinkimo galimybių klientams.

sales