Kada reikėtų keisti žiemines ir vasarines padangas?

20.11.2023

Kada reikėtų keisti žiemines ir vasarines padangas?

Šiandien kalbėsime apie klausimą, kuris domina kiekvieną automobilio vairuotoją - kada reikia keisti padangas. Atsižvelgiant į kintančius orus, tinkamų padangų naudojimas tampa lemiamu veiksniu kelionės saugumui. Taip pat pažiūrėsime į tai, ką sako Lietuvos įstatymas šiuo klausimu.

Ką sako Lietuvos įstatymas?

Lietuvoje yra griežtos taisyklės dėl žieminių ir vasarinių padangų naudojimo automobiliuose:

  • Žiemines padangas galima keisti į vasarines nuo balandžio 1-osios. Lietuvoje nėra pradinės datos, nuo kurios būtų oficialiai leidžiama keisti žiemines padangas į vasarines. Praktiškai tai reiškia, kad teoriškai galima naudoti žiemines padangas visus metų laikus, tačiau tai nerekomenduojama, nes žieminės ir vasarinės padangos turi skirtingas savybes ir gali paveikti vairavimo saugumą bei komfortą.
  • Tačiau, jei naudojate dygliuotas padangas, jas būtina pakeisti vasarinėmis padangomis ne vėliau kaip iki balandžio 10-iosios.
  • Vasarines padangas galima naudoti nuo balandžio 1-iosios iki lapkričio 10-osios. Jūs turite užtikrinti, kad šios padangos yra tinkamos jūsų automobiliui, tačiau jas būtina naudoti tik nurodytu laikotarpiu. Kitais metų laikais jas naudoti draudžiama, nes jos yra prasto sukibimo su sniegu ir ledu.

Nesilaikant šių taisyklių, vairuotojai gali sulaukti baudos nuo 30 iki 40 eurų už netinkamų padangų naudojimą, o kai kuriais atvejais jiems gali būti panaikinta techninė apžiūra Todėl laikytis šių įstatymų ir užsitikrinti saugią kelionę.

Kada vasarines padangas reikėtų keisti į žiemines ir atvirkščiai?

Lietuvoje orai gali būti nepastovūs, todėl svarbu žinoti, kada keisti padangas. Jei oro temperatūra krinta žemiau +7°C, tai yra signalas, kad būtina pakeisti vasarines padangas į žiemines. Žiemines padangas reikia naudoti, kol oro temperatūra nepakyla virš +7°C. Žieminių padangų privalumai yra gilesnis protektorius ir guminės mišinio savybės, kurios užtikrina gerą sukibimą su šlapia, slidžia arba snieguota kelio danga.

Kada reikėtų keisti padangas į naujas?

Naujas padangų keitimas yra būtinas ne tik pagal metų laiką, bet ir atsižvelgiant į padangų būklę. Jei pastebite, kad padangos yra sudėvėtos, turi įtrūkimų ar kitų pažeidimų, tai laikas jas pakeisti. Taip pat labai svarbu sekti padangų protektoriaus gylį. Minimalus teisėtas protektoriaus gylis Lietuvoje yra 1,6 mm, tačiau dauguma ekspertų rekomenduoja keisti padangas, kai protektoriaus gylis mažėja iki 3 mm ar dar gilesnio. Be to, jei padangos yra pernelyg senos (daugiau nei 5–6 metų), net jei jos atrodo geros būklės, rekomenduojama jas pakeisti dėl senėjimo.

Išvada

Tinkamos padangos yra esminis dalykas kelionės saugumui. Laikykitės Lietuvos įstatymų dėl padangų naudojimo ir keitimo. Jei pastebėjote, kad jūsų padangos yra nenaudojamos būklės, keiskite jas laiku. Atminkite, kad tinkamai prižiūrint automobilio padangas, jūs ilgiau jomis galėsite naudotis ir sutaupysite. 

Jei jums reikia naujo automobilio ir trūksta lėšų, galite apsvarstyti galimybę pasinaudoti įmonės "Mogo" pasiūlymais. Ši įmonė teikia automobilių lizingo paslaugas Lietuvoje. Jūs galite gauti iki 15000 eurų finansavimą be pradinio įnašo. Paraišką galite pateikti ir sutartį pasirašyti internetu.

Dėl savo saugumo ir patogumo prisiminkite  padangų keitimo taisykles, atlikite reguliarius patikrinimus ir stenkitės laikytis jų, nepriklausomai nuo metų laiko.

sales