Kodėl antikorozinis padengimas yra būtinas jūsų automobiliui

10.05.2024

Kodėl antikorozinis padengimas yra būtinas jūsų automobiliui

Jei gyvenate vietovėje, kur žiemą sninga ir barstomas smėlio-druskos mišinys, dažnai lyja, yra aukštas drėgmės lygis arba esate netoli jūros, jūsų transporto priemonė yra didelės korozijos ir rūdijimo rizikos zonoje. Ilgainiui rūdys gali rimtai pakenkti jūsų automobiliui – metalas pradės rūdyti, galiausiai atsivers skylių, susilpnės konstrukcinė sandara ir prireiks didelių remonto išlaidų. Štai kodėl taip svarbu naudoti antikorozinį padengimą, apsaugantį nuo rūdijimo.

Kas sukelia automobilių koroziją ir rūdijimą?

Pagrindinė automobilių korozijos priežastis – drėgmė, druska ir cheminiai aplinkos veiksniai. Žiemą naudojamas druskos mišinys ypač pavojingas, nes reaguodamas su transporto priemonės važiuokle ir kėbulu, jis greitina rūdijimo procesą. Gausūs krituliai ir didelė drėgmė kaupiasi siūlėse, plyšiuose ir jungtyse, ir taip pat skatina rūdijimą.

Net ir toliau nuo jūros esančiose vietovėse korozijos neišvengiama, nes rūgštieji lietūs ir pramonės tarša, turinti sieros dioksido ir azoto oksidų, susilietę su ant automobilio paviršiaus esančiu vandeniu, skatina rūdijimą. Prasidėjęs rūdijimo procesas, jei nebus sustabdytas, sparčiai plis toliau.

Kokioms automobilio dalims reikia antikorozinio apdorojimo?

Pagrindinės automobilio dalys, kurios paprastai padengiamos antikorozine danga:

  • dugnas (apatinė važiuoklės dalis);
  • ratų arkiniai išpjovimai;
  • durys;
  • priekiniai ir galiniai sparnai;
  • variklio dangtis;
  • bagažinės dangtis;
  • važiuoklės dalys;
  • tuščiaviduriai kėbulo elementai;
  • atviros mechaninių detalių dalys;
  • metaliniai komponentai po variklio gaubtu.

Antikorozine danga dažniausiai dengiamos sunkiai pasiekiamos vietos, ertmės ir sandūros, kur gali kauptis drėgmė ir skatinti rūdijimą. Papildoma apsauga dažnai purškiama ant paviršių, kuriuos veikia žvyro dalelių ir cheminių priemonių purslai nuo kelio.

automobilių antikorozinis apdorojimas

Antikorozinio padengimo tipai

Štai keli pagrindiniai antikorozinių dangų, naudojamų automobiliams apsaugoti, tipai:

Guminė danga važiuoklei

Vienas populiariausių automobilių antikorozinių metodų – guminė danga važiuoklei. Ši stora, guminė masė purškiama arba tepama ant važiuoklės, ratų arkų ir kitų pažeidžiamų vietų, sudarydama apsauginį barjerą nuo drėgmės, druskos ir nešvarumų. Guminės dangos išlieka lanksčios, todėl netrūkinėja ir neskilinėja.

Vaško sandarikliai

Kai kurie produktai nuo rūdžių turi vaško sandariklius, kurie purškiami arba tepami rankiniu būdu. Vaško dangos gerai apsaugo trumpalaikiu laikotarpiu, tačiau jas gali tekti atnaujinti kasmet.

Polimerinės dangos

Polimerinės antikorozinės dangos gali būti pagamintos iš įvairių polimerinių medžiagų, tokių kaip epoksidinės dervos, poliuretanai arba akrilinės dervos. Polimerinė danga apgaubia metalines detales tvirta, lanksčia plėvele. Šios dangos taip pat gali užsandarinti smulkius įlenkimus ir įbrėžimus. Polimerinėse formulėse gali būti korozijos inhibitorių, UV spinduliuotės blokatorių ir kitų priedų apsaugai sustiprinti.

Konversijos dangos

Konversijos dangų metodai naudoja chemines vonias ar purškalus, kurie reaguodami su metalo paviršiumi sudaro apsauginį oksido sluoksnį. Įprastos konversijos dangos būna fosfatinės, oksidinės, chromatinės ir cinko.

Miltelių dangos

Miltelių danga yra novatoriškas antikorozinis būdas, kurio metu naudojamas elektrostatinis procesas, užtikrinantis tolygų miltelių sluoksnio paskirstymą ant metalinių paviršių. Pakaitintas, šis sluoksnis sukuria lygų, apsauginį apvalkalą detalei.

Aliejiniai/skystų priemonių purškalai

Kai kurie nuo rūdžių saugantys purškalai pašalina drėgmę ir palieka plonytį aliejaus arba skysčio sluoksnį, saugantį nuo būsimos korozijos ir rūdijimo. Jie dažnai naudojami kartu su kitomis dangomis uždarose ertmėse.

Cinkuotos dangos

Cinko turinčios gruntinės ir apsauginės dangos suteikia vadinamąją "aukos" antikorozinę apsaugą per elektrochemines reakcijas, jei danga įlinksta ar pažeidžiama.

Antikorozinės dangos tipą lems klimatas, reikalingas apsaugos lygis, dengimo būdas, biudžetas ir asmeniniai pomėgiai. Daugelis kėbulų dirbtuvių siūlo daugiasluoksnius antikorozinius paketus, naudojančius įvairias dangos technologijas.

Antikorozinės dangos privalumai

Antikorozinė danga sudaro apsauginį barjerą, stabdantį koroziją ir jos plitimą transporto priemonių paviršiuose. Ši danga trukdo skverbtis drėgmei ir yra atspari pažeidimams nuo kelio nešvarumų ir cheminių medžiagų, tokių kaip druska, paukščių išmatos ar sakai.

Modernios automobilinės antikorozinės dangos naudoja pažangius sandariklius, gumines sudedamąsias dalis ir net elektriniu krūviu pagrįstus antikorozinius metodus. Antikorozinis padengimas ne tik išsaugos jūsų transporto priemonės išvaizdą, bet ir ilgiau išlaikys jos vertę, apsaugos nuo rūdžių ir leis išvengti didelių remonto išlaidų.

Nors automobilių gamintojai dengia naujas transporto priemones korozijai atspariomis dangomis gamykloje, šios dangos ilgainiui nudyla, ypač ant tokių rūdims palankių vietų kaip važiuoklė, ratlankiai, durys ir sparnai. Todėl, ypač turintiems automobilius šalto ir drėgno klimato zonose, rekomenduojama papildoma antikorozinė apsauga. Jei jūsų automobilis jau senas ir norite įsigyti naujesnį, galite pasinaudoti "Mogo" lizingo paslaugomis. Mes siūlome iki 15 000 eurų tiek naujų, tiek naudotų automobilių įsigijimui.

Neleiskite rūdims ėsti ir mažinti jūsų automobilio vertės. Investicija į kokybišką antikorozinę dangą ilguoju laikotarpiu leis sutaupyti pinigų ir išlaikyti jūsų brangios transporto priemonės kokybę dar ilgus metus.

sales