Finansinis lizingas ar veiklos nuoma: koks skirtumas?

25.08.2023

Finansinis lizingas ar veiklos nuoma: koks skirtumas?

Svarstydami apie automobilių įsigijimą, dažnai susiduriame su įvairiomis rinkos alternatyvomis, tarp jų - finansinis lizingas ir veiklos nuoma. Šios dvi sąvokos gali kelti klausimų ieškant privalumų ir trūkumų. Šiame straipsnyje aptarsime, kas iš tiesų yra finansinis lizingas ir veiklos nuoma, taip pat palyginsime jų skirtumus.

Kas yra finansinis lizingas?

Finansinis lizingas yra susitarimas tarp dviejų šalių, kuriame viena šalis (lizingo davėjas) sutinka įsigyti prekę (pvz., automobilį) iš kitos šalies (lizingo gavėjas) ir išnuomoti ją šiam asmeniui su teise įsigyti po lizingo laikotarpio. Lizingo gavėjas moka mėnesines lizingo įmokas už prekės naudojimą. Po lizingo sutarties galutinės įmokos lizingo gavėjas tampa prekės savininku.

Finansinio lizingo privalumai apima mažesnes pradinės įmokos reikalavimus ir ilgesnį lizingo laikotarpį, kas leidžia lengviau planuoti finansines išlaidas. Be to, lizingo metu galima gauti tam tikrų mokesčių lengvatų. Tačiau reikia prisiminti, kad lizingo gavėjas privalo rūpintis preke, jos priežiūra ir draudimu. Taip pat, jei lizingo sutartis yra nutraukiama anksčiau laiko nei numatyta, gali tekti mokėti baudas.

Kas yra veiklos nuoma?

Veiklos nuoma yra trumpalaikė automobilio nuomos sutartis, kurios metu davėjas išnuomoja automobilį klientui, kuris moka fiksuotą mėnesinį mokestį už automobilio naudojimą. Po sutarties pabaigos, automobilį grąžinamas davėjui, ir gavėjas netampa prekės savininku.

Veiklos nuomos privalumai apima daugiau lankstumo - galimybę periodiškai keisti nuomotą automobilį ir nesirūpinti ilgalaikiais įsipareigojimais. Taip pat veiklos nuoma gali būti efektyvi verslui, kai nuolat reikalingas naujas ir modernus automobilis. Tačiau veiklos nuoma dažnai gali būti brangesnė nei finansinis lizingas, ir gavėjas neturi galimybės įsigyti automobilio po sutarties pabaigos.

Išvada

Finansinis lizingas ir veiklos nuoma yra dvi skirtingos automobilių įsigijimo ir nuomos galimybės. Finansinis lizingas leidžia tapti automobilio savininku po lizingo laikotarpio, tačiau reikalauja daugiau finansinių išteklių. Veiklos nuoma yra labiau lanksti galimybė, tačiau neįpareigoja tapti prekės savininku. 

Norint pasirinkti tinkamiausią variantą, svarbu gerai apsvarstyti savo poreikius ir finansinius gebėjimus. Jei Lietuvoje ieškote patikimo partnerio finansiniam lizingui, rekomenduojame susipažinti su kompanija MOGO, kuri teikia finansinio lizingo paslaugas naudotų automobilių įsigijimui palankiomis sąlygomis (finansavimas iki 15 000 eurų, be pradinio įnašo ir KASKO draudimo).

Esant tinkamai pasirinktam variantui, finansinis lizingas ar veiklos nuoma gali padėti įgyvendinti Jūsų automobilių poreikius efektyviai ir patogiai.

sales